tisdag 18 februari 2014

Svensk arméuniform 1700: några anteckningar


Edit 2017: nedanstående text ingår nu i en bok. Det rör sig om "Ett rike utan like -- Sveriges historia". -- Härmed något om de svenska uniformerna under Karl XII:s tid. Det vill säga i början av 1700-talet.




År 1678 bestämdes att alla svenska infanterister skulle ha samma uniform. Dittills hade varje regemente sett annorlunda ut i röda, grå, blå och så vidare rockar med stor variation i färgen på fodret. Fodret visades i ärmuppslag och skört. Rockskörten veks undan för att underlätta marsch.

Uniformsrockens sedvanliga kläde, alltså tättvävd ylle, skulle nu vara blått. Uppslag, foder, skinnväst och skinnbyxor skulle vara gula. Västen var för sin del ganska lång, den räckte till strax ovanför knäna. Den kunde, liksom byxorna, ibland vara av tyg. Byxorna räckte en bit nedanför knäna; därtill bars strumpor som räckte en bit ovanför knäna. De hölls uppe av läderremmar med mässingsspännen. ”Skorna var raka och lika för höger och vänster fot. En del av soldaterna skaffade själva sådana långa stövlar som officerarna brukade bära.” [Alf Åberg, "Karoliner", s 23]

- - -

Halsduk och rundskuren kappa ingick även i munderingen. På huvudet bars en svart filthatt med brättena uppvikta, alltså en trekantig hatt eller tricorne. Pälsmössa eller karpus förekom ibland. I en axelrem bars ett så kallat patronkök med krut och kulor. I en annan axelrem bars en ränsel där soldaten bar underkläder, proviant och småsaker. Över bandolären och vid midjan, bars ett slags livrem i vilket värjan hängde i sin balja; det kallades svärdsgehäng. Alla fotsoldater bar värja. I övrigt var beväpningen musköt eller pik. På musköten kunde man fästa en bajonett som blankvapen. Efter 1709 tycks detta system ha utträngt piken.

Rytteriet bar samma mundering som fotfolket. En skillnad var emellertid att rockarna hade blå uppslag. På fötterna bars kragstövlar, lika för höger och vänster fot. Ryttarna var beväpnade med värja samt två pistoler eller en karbin.




Relaterat
"Ett rike utan like -- Sveriges historia"
Karl XII:s död 1718 vid Fredrikshald
Karl XII i Turkiet
Min bibliografi

Inga kommentarer: